Generaliserande Ospecifikt

Det händer ibland att jag får frågan om det har hänt någonting nytt den senaste tiden. Det där med tid är ett intressant koncept förstår ni. Då menar jag inte den där mänskligt konstruerade klock-tiden eller naturens årstids-tider. Eller dags-tider för den delen. Utan den upplevda tiden. Den som känns kortare och snabbare när man blir äldre, förmodligen har det att göra med att man inte upplever lika mycket nya intryck längre, mer nytt har en tendens att få tiden att kännas längre. Hjärnan är fascinerande på det sättet, på många sätt. Mitt första problem med frågeställningen, maskerat som påstående, eller kanske är det tvärtom, hur det nu än må vara så är mitt första problem ordet nytt, kan också ibland vara ersatt av ordet intressant. Det första som dyker upp är en genomgång av när träffade jag/pratade jag med personen senast. Har det hänt någonting nytt sedan dess? Sedan kommer nästa steg, är detta nya någonting av egentlig relevans? Vad syftar de egentligen på när det menar nytt, det finns så många olika val. Nytt i World of Warcraft världen, nytt i terapivärlden, nytt i serievärlden, nytt i rollspellsvärlden, nytt i vänskapsvärlden, nytt i tankevärlden, ja, listan kan göras så lång som mängden saker jag pysslar med. Så okej, inte så lång men ändå, tillräckligt fylld med variabler för att det ska bli bökigt. Sedan kommer vi till problem nummer två och det är detta med tid. Nu kanske man skulle kunna tycka att det är en enkel sak att klura ut hur lång tid det gått sedan jag konverserade med personen senast och om hjärnan är med mig är det inget problem, problemet kommer att det kanske har hänt nya saker innan den gången som jag av någon anledning inte tog upp just då. Hjärnan börjar här med försöket att sortera vad jag har sagt till vem och när. Det kanske man inte skulle kunna tycka är ett sådant stort problem, med tanke på hur asocial jag är, dock blir det ett problem för att hjärnan ofta har en myriad av diskussioner med sig själv hela tiden.  Att försöka bena ut vad jag har sagt till någon viss person eller enbart diskuterat med mig själv är bökigt. Lyckligtvis är händelser inte lika bökiga.

Egentligen är det så att problemen i sig kommer sig av att frågan är för ospecifik. För min detaljfixerade semantiskt besatta ordmärkarhjärna blir det helt enkelt för många variabler, varav alla måste processas och räknas ut för att komma fram med ett svar. I bland tar detta lite för lång tid och människor vill ofta ha ett svar så lyckligtvis har jag ett nödsvar som brukar låta ungefär så här: Inget speciellt vad jag kan komma på just nu. Det som skulle underlätta mest av allt är dock om människor frågade exakt vad de ville veta. För ofta är det så att det finns en bakomliggande orsak till frågan, de kanske inte vet om den, ställer frågan av ren automatik, ibland kanske de vet om den men inte vågar eller vill ställa den direkta frågan. Dock skulle det underlätta mycket i min förmåga att frammana ett svar om jag fick en specifik fråga. Det är ofta där jag upplever störst problem i det sociala, alla dessa generaliserande, sammanhangsbaserade, insinuerande sätt att kommunicera på. Det kanske inte märks att jag finner det problematiskt men det har nog mer att göra med att jag har lärt mig standardiserade svar, jag menar, någon fördel ska jag ha av att ha blivit äldre. Ung som jag är. Perspektiv, allt detta perspektiv.

Det var min fundering för denna stunden. Nu ska jag återgå till att vara ett snorigt förkylt paket av celler och se vad denna soliga dag ger för tankebanor att snurra runt i.

Annonser

4 reaktioner på ”Generaliserande Ospecifikt

  1. Tackar! Jo, visst är det så. Att människor sedan har en tendens att gå in försvarsställning när man frågar underlättar inte heller. Onekligen är det svårt att svara på frågor om varför de gör vissa saker. Om det inte vore för min fästman, och tillika tolk av NT’s skulle jag nog vara ännu mer förvirrad än vad jag är.

    Gilla

  2. Fantastiskt bra beskrivet. 🙂 Håller helt med, mkt bra resonemang. Bakomliggande orsaker har de nästan alltid, men oftast vet de inte ens om det själva… Vilket gör det så svårt att få reda på också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s